100% 

Svenskt
kött

Midsommarkött med gotländska primörer

En tallrik med skivor av kött och grönsaker

Ingredienser

4 st lammentrecote, lammytterfilé eller fläskkarré
12 st grön sparris
8 st vit sparris
4 st vårlök, gärna röd
8 st rädisor
12 st morötter
8 st gulbetor
10 st färskpotatis
Små blad ramslök (till garnering)
Salt
Socker
Svartpeppar

Ramslöksaioli
2 st äggulor
1 msk citronsaft
2,5 dl matolja
100 g ramslök
100 g spenat
Salt

Gör så här

  1. Börja med att mixa oljan med spenat och ramslök.
  2. Sila den gröna oljan genom ett kaffefilter.
  3. Vispa äggulor med citronsaft och salt. Tillsätt oljan under ständig vispning först droppvis, sedan i en jämn stråle. Smaka av med ev. mera salt, citron.
  4. Koka upp vatten med salt och socker.
  5. Blanchera betor och morötter. Blanchera även den gröna sparrisen i en minut för att behålla krispigheten. Den vita sparrisen behöver lite längre tid och oftast lite mera socker i vattnet. 
  6. Skiva vårlöken och rädisorna tunt och lägg dessa i isvatten.
  7. Salta och peppra köttet och grilla direkt över fin glöd.
  8. Lägg sedan köttet åt sidan och grilla färdigt över indirekt värme.
  9. Låt köttet vila någon minut innan det skärs upp och serveras.
  10. Servera med ramslöksaioli och nykokt färskpotatis.

Smaklig måltid!